Żywność bezglutenowa

Żywność bezglutenowa jest jedynym lekiem dla chorych na celiakię. Nieprawidłowe leczenie celiakii, czyli popełnianie błędów w diecie bezglutenowej powoduje uszkodzenie jelita cienkiego: zanik kosmków jelitowych i pogłębienie się przestrzeni między kosmkami. Zmianom w obrazie jelita mogą towarzyszyć lub nie:
• objawy ze strony układu pokarmowego – zwykle w postaci biegunek, zaparć lub niedoboru masy ciała na skutek nieprawidłowego wchłaniania składników odżywczych,
• objawy ze strony innych układów.
Nieprawidłowe stosowanie diety bezglutenowej skutkuje również pojawieniem się dodatkowych schorzeń.

Dla chorych na celiakię bardzo ważne jest, aby produkty opisane jako "bezglutenowe" spełniały normy dla bezglutenowej żywności. Pozwola to uchronić chorych przed szczególnie dla nich niebezpiecznym, nieświadomym spożywaniem glutenu wpływającym niekorzystnie na ich stan zdrowia.