Czy kupując produkt oznaczony jako bezglutenowy możemy czuć się bezpieczni?

Czy kupując produkt oznaczony jako bezglutenowy możemy czuć się bezpieczni? Na tak postawione pytanie, niestety nie możemy odpowiedzieć tak.

Jednym z priorytetów działań Stowarzyszenia „Przekreślony Kłos” jest dbałość o bezpieczeństwo bezglutenowej żywności, która dla chorych na celiakię spełnia rolę leku.
Z tego powodu zawsze reagujemy na sygnały od pacjentów, dietetyków i lekarzy, w zakresie ich wątpliwości odnośnie jakości produktów bezglutenowych. Sprawy te kierujemy do GISu, do powiatowych inspektoratów sanitarnych, a niektóre produkty badamy sami.

Ostatnio przebadaliśmy makaron marki Sotelli „Pasta macaroni” opisany jako bezglutenowy i posiadający symbol graficzny określany jako „certyfikowany znak przekreślonego kłosa - nr PL-078-005, rzekomo stanowiący gwarancję bezglutenowej żywności” i niestety okazało się, że wyrób ten nie spełnił wymogów dla produktu bezglutenowego.

Sytuacja ta potwierdza konieczność nie tylko kontynuowania, ale również rozszerzenia nadzoru nad bezglutenową żywnością ze strony Państwa, które jako jedyne ma możliwość prawnego egzekwowania wymogów od producentów.

Jako potwierdzenie przedstawiamy protokół z badań.