TRADYCYJNY SOS SOJOWY MOŻE ZAWIERAĆ GLUTEN

Sos sojowy to sos fermentowany, wytwarzany z ziaren soi, prażonego ziarna ryżu lub pszenicy, wody i soli.

Wskazaną dla osób stosujących dietę bezglutenową jest japońska odmiana sosu sojowego TAMARI, który wytwarzany jest Wyłącznie z ziaren soi.

Na polskim rynku można bez większych problemów nabyć oznaczony jako bezglutenowy sos sojowy.