Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

Czy tapioka jest bezpieczna dla chorych na celiakię?

Czy tapioka jest bezpieczna dla chorych na celiakię?

Czy tapioka jest bezpieczna dla chorych na celiakię?

Tapioka to produkt skrobiowy występujący w postaci małych kuleczek, płatków lub mączki. Tapioka wytwarzana jest z bulw bezglutenowego manioku, zatem jest produktem bezpiecznym dla osób chorych na celiakię. Tapioka jest także produktem lekkostrawnym oraz hipoalergicznym.


 
Cechą charakterystyczną tapioki jest neutralny smak, dlatego tapioka wykorzystywana jest do zagęszczania zarówno dań obiadowych (sosów oraz zup) jak i deserów. Z kulek tapioki, które podczas gotowania pęcznieją oraz stają się przezroczyste przygotowuje się także samodzielne desery. Kulki tapioki są również podstawowym składnikiem popularnej w krajach azjatyckich bubble tea.