Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

Czy produkty PKU są bezpieczne dla chorych na celiakię?

Czy produkty PKU są bezpieczne dla chorych na celiakię?

Czy produkty PKU są bezpieczne dla chorych na celiakię?

Żywność z oznaczeniem PKU to żywność niskobiałkowa adresowana do osób będących na diecie niskobiałkowej – przede wszystkim do osób chorych na fenyloketonurię.

Produkty niskobiałkowe PKU wersji bezglutenowej, czyli z opisem „produkt bezglutenowy” są bezpieczne dla osób będących na diecie bezglutenowej. Należy jednak pamiętać, że produkty te posiadają bardzo niską zawartość białka, co dla osób chorych na celiakię nie jest pożądane.

Dieta bezglutenowa u osób chorych na celiakię powinna jedynie eliminować z pożywienia gluten - składniki odżywcze - w tym białko - powinny być dostarczane na takim samym poziomie, jak u osób zdrowych.