Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

Czy za pomocą płynu Lugola sprawdzę, czy produkt zawiera gluten?

Czy za pomocą płynu Lugola sprawdzę, czy produkt zawiera gluten?

Czy za pomocą płynu Lugola sprawdzę, czy produkt zawiera gluten?

Starsze publikacje dotyczące diety bezglutenowej zalecały testowanie żywności pod kątem glutenu za pomocą płynu Lugola. Zgodnie z ówczesnymi zaleceniami produkt, w przypadku którego podejrzewano dodatek glutenu skrapiano płynem Lugola i oceniano sposób zabarwienia się płynu. Jeżeli płyn na produkcie nie zmienił barwy (pozostał żółto-pomarańczowy) – uważano, że produkt jest bezpieczny w diecie, natomiast jeżeli płyn na produkcie zmienił barwę na czarną, to oznaczało, że produkt może zawierać gluten i nie powinien być stosowany w diecie bezglutenowej. W ten sposób najczęściej testowano wędliny.

W rzeczywistości płyn Lugola wskazuje jedynie obecność skrobi – zarówno skrobi zawierającej gluten jak i skrobi bezglutenowej – zatem zabarwi na czarno także produkty bezglutenowe, które zawierają dodatek skrobi, a nie zabarwi produktu, do którego dodano błonnik pszenny. Zatem do testowania żywności, nie powinno się wykorzystywać testu za pomocą płynu Lugola.

Na polskim rynku są natomiast dostępne szybkie domowe testy, które wykrywają gluten w produktach spożywczych. Osoby korzystające z testów powinny pamiętać, że wynik testu ogranicza się do konkretnego przebadanego produktu, a nie do całej partii produktów, stąd, gdy zakupią ten sam produkt za pewien czas, (a producent nie deklaruje, że jest to produkt bezglutenowy), to badanie powinno się powtórzyć.