Czy słód jęczmienny jest bezpieczny w diecie bezglutenowej?
Słód jęczmienny – to skiełkowane i wysuszone ziarna jęczmienia wykorzystywane do produkcji piwa oraz jako składnik słodzący do wyrobów cukierniczych. Ze słodu jęczmiennego wytwarza się również ekstrakt słodowy jęczmienny. Zarówno słód jęczmienny jak i ekstrakt słodu jęczmiennego są zabronione w diecie bezglutenowej. Osoby chore na celiakię nie powinny zatem spożywać produktów, które w swoim składzie posiadają słód jęczmienny, czy też ekstrakt słodu jęczmiennego.
Powyższy zakaz nie dotyczy jednak słodu jęczmiennego zawartego w produktach oznaczonych jako bezglutenowe, np. w piwie bezglutenowym, czyli produktach, które zostały w stanie finalnym przebadane pod kątem glutenu i zawierają do 20 ppm glutenu - zatem wspomniane produkty pomimo zawartości słodu jęczmiennego spełniają normy dla żywności bezglutenowej.
Powyższy zakaz nie dotyczy jednak słodu jęczmiennego zawartego w produktach oznaczonych jako bezglutenowe, np. w piwie bezglutenowym, czyli produktach, które zostały w stanie finalnym przebadane pod kątem glutenu i zawierają do 20 ppm glutenu - zatem wspomniane produkty pomimo zawartości słodu jęczmiennego spełniają normy dla żywności bezglutenowej.