Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

Czy owoc drzewa bochenkowego jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Czy owoc drzewa bochenkowego jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Czy owoc drzewa bochenkowego jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Jackfruit (dżakfrut) to owoc drzewa bochenkowego (nie mylić z drzewem chlebowym), które to drzewo rośnie w Azji oraz w Afryce. Jackfruity są jednymi z największych owoców na świecie – dojrzały owoc waży średnio kilkanaście kilogramów. Dojrzałe jackfruity można spożywać na surowo oraz po obróbce termicznej - miąższ owocu jest soczysty i słodki. Niedojrzałe owoce jackfruit (miąższ) są wykorzystywane w kuchni jako substytut mięsa, gdyż swoją strukturą przypominają mięsa z kurczaka.

Jackfruity są bezpieczne dla osób stosujących dietę bezglutenową, a w Polsce najczęściej dostępne są w puszkach (zarówno miąższ z owoców dojrzałych – do deserów, jak i miąższ z owoców niedojrzałych - wykorzystywany jako substytut mięsa).