Czy owoc drzewa bochenkowego jest bezpieczny dla chorych na celiakię?
Jackfruit (dżakfrut) to owoc drzewa bochenkowego (nie mylić z drzewem chlebowym), które to drzewo rośnie w Azji oraz w Afryce. Jackfruity są jednymi z największych owoców na świecie – dojrzały owoc waży średnio kilkanaście kilogramów. Dojrzałe jackfruity można spożywać na surowo oraz po obróbce termicznej - miąższ owocu jest soczysty i słodki. Niedojrzałe owoce jackfruit (miąższ) są wykorzystywane w kuchni jako substytut mięsa, gdyż swoją strukturą przypominają mięsa z kurczaka.
Jackfruity są bezpieczne dla osób stosujących dietę bezglutenową, a w Polsce najczęściej dostępne są w puszkach (zarówno miąższ z owoców dojrzałych – do deserów, jak i miąższ z owoców niedojrzałych - wykorzystywany jako substytut mięsa).
Jackfruity są bezpieczne dla osób stosujących dietę bezglutenową, a w Polsce najczęściej dostępne są w puszkach (zarówno miąższ z owoców dojrzałych – do deserów, jak i miąższ z owoców niedojrzałych - wykorzystywany jako substytut mięsa).