Skąd się bierze gluten w wędlinach?
Mięso jest z natury wyrobem bezglutenowym, ale wytwarzane na jego bazie wędliny zawierają szereg dodatków, w tym składniki zawierające gluten.
Osobom chorym na celiakię zaleca się więc spożywanie wędlin, które na opakowaniu posiadają sformułowanie „(produkt) bezglutenowy”, a więc wędlin dedykowanych osobom stosującym dietę bezglutenową.
Ponadto w celu ograniczenia ryzyka zanieczyszczenia glutenem podczas przechowywania, ekspozycji i porcjowania wędlin osobom chorym na celiakię dodatkowo zaleca się kupowanie wędlin (bezglutenowych) sprzedawanych w opakowaniach jednostkowych.
Osobom chorym na celiakię zaleca się więc spożywanie wędlin, które na opakowaniu posiadają sformułowanie „(produkt) bezglutenowy”, a więc wędlin dedykowanych osobom stosującym dietę bezglutenową.
Ponadto w celu ograniczenia ryzyka zanieczyszczenia glutenem podczas przechowywania, ekspozycji i porcjowania wędlin osobom chorym na celiakię dodatkowo zaleca się kupowanie wędlin (bezglutenowych) sprzedawanych w opakowaniach jednostkowych.