Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

Skąd się bierze gluten w wędlinach?

Skąd się bierze gluten w wędlinach?

Skąd się bierze gluten w wędlinach?

Mięso jest z natury wyrobem bezglutenowym, ale wytwarzane na jego bazie wędliny zawierają szereg dodatków, w tym składniki zawierające gluten.

Osobom chorym na celiakię zaleca się więc spożywanie wędlin, które na opakowaniu posiadają sformułowanie „(produkt) bezglutenowy”, a więc wędlin dedykowanych osobom stosującym dietę bezglutenową.

Ponadto w celu ograniczenia ryzyka zanieczyszczenia glutenem podczas przechowywania, ekspozycji i porcjowania wędlin osobom chorym na celiakię dodatkowo zaleca się kupowanie wędlin (bezglutenowych) sprzedawanych w opakowaniach jednostkowych.