Czy quinoa (komosa ryżowa) jest bezpieczna w diecie bezglutenowej?
Komosa ryżowa (quinoa, ryż peruwiański) – to pochodząca z Ameryki Południowej roślina zaliczana do rodziny komosowatych. Ziarno komosy ryżowej jest źródłem cennych składników odżywczych i zawiera:
Komosa ryżowa jest produktem bezglutenowym, jednak z uwagi na zanieczyszczenia krzyżowe w procesie pakowania może zostać zanieczyszczona glutenem, dlatego osobom chorym na celiakię zaleca się zakup komosy ryżowej posiadającej na opakowaniu opis „produkt bezglutenowy”.
Komosa ryżowa może zastąpić ryż, kaszę, ziemniaki oraz makaron i być składnikiem dań takich jak zupy, gulasze oraz sałatki.
Na rynku najczęściej spotyka się 4 rodzaje komosy ryżowej: białą, brązową, czerwoną i czarną – można też kupić miksy zawierające kilka rodzajów komosy.
- pełnowartościowe białko, które posiada wszystkie aminokwasy niezbędne dla człowieka,
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
- składniki mineralne: cynk, potas, magnez, żelazo, fosfor i wapń,
- witaminy z grupy B oraz witaminę E,
- błonnik pokarmowy.
Komosa ryżowa jest produktem bezglutenowym, jednak z uwagi na zanieczyszczenia krzyżowe w procesie pakowania może zostać zanieczyszczona glutenem, dlatego osobom chorym na celiakię zaleca się zakup komosy ryżowej posiadającej na opakowaniu opis „produkt bezglutenowy”.
Komosa ryżowa może zastąpić ryż, kaszę, ziemniaki oraz makaron i być składnikiem dań takich jak zupy, gulasze oraz sałatki.
Na rynku najczęściej spotyka się 4 rodzaje komosy ryżowej: białą, brązową, czerwoną i czarną – można też kupić miksy zawierające kilka rodzajów komosy.