Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

Podstawowe błędy w diecie

Podstawowe błędy w diecie bezglutenowej

 

UTOŻSAMIANIE DIETY BEZGLUTENOWEJ WYŁĄCZNIE Z PRODUKTAMI ZBOŻOWYMI

W Polsce wśród wielu osób wciąż panuje błędne przekonanie, że dieta bezglutenowa ogranicza się wyłącznie do stosowania bezglutenowych produktów zbożowych typu:

  •  chleb bezglutenowy,
  •  mąka bezglutenowa,
  •  makaron bezglutenowy,
  •  pieczywo cukiernicze bezglutenowe.

Takie przekonanie wynika z utożsamiania glutenu wyłącznie z mąką i prawdopodobnie wiąże się z faktem, że gluten jest białkiem zawartym w zbożach takich jak: pszenica (oraz jej mniej znane odmiany), jęczmień czy też żyto.

NIEWIEDZA W ZAKRESIE TECHNOLOGICZNEGO STOSOWANIA GLUTENU W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI

Producenci żywności dostrzegli technologiczne właściwości glutenu - gluten wiąże tłuszcz z wodą, emulguje i stabilizuje oraz jest doskonałym nośnikiem dla aromatów i przypraw.

Stąd gluten można spotkać:

  •  w wędlinach, mielonym mięsie, paczkowanym mięsie oraz innych przetworach mięsnych,
  •  w przetworach rybnych,
  •  w produktach mlecznych takich jak: jogurty, sery oraz śmietana,
  •  w słodyczach takich jak: czekolady, cukierki, lizaki,
  •  w lodach,
  •  w sosach, ketchupach oraz majonezach,
  •  w przyprawach,
  •  w koncentratach spożywczych,
  •  w napojach i koncentratach napojów (tanie gatunki kawy rozpuszczalnej zawierają kawę zbożową),
  •  w suszonych owocach (jako środek zapobiegający sklejaniu się owoców).

PROBLEM "CZYSTOŚCI PRODUKCJI"

Nawet płatki ryżowe, które pochodzą z bezglutenowego w naturalnej postaci ryżu oraz kasza gryczana wytwarzana z bezglutenowej gryki mogą być zanieczyszczone glutenem, jeżeli są produkowane na tych samych liniach technologicznych co produkty zawierające gluten np. płatki ryżowe razem z płatkami pszennymi, a kasza gryczana z kaszą jęczmienną. Stąd w diecie bezglutenowej - w przypadku produktów przetworzonych - zaleca się stosowane wyrobów posiadających opis "(produkt) bezglutenowy".