Czy kawa rozpuszczalna jest bezpieczna w diecie bezglutenowej?
Kawa rozpuszczalna wytwarzana jest z kawy naturalnej dwoma metodami:
Na rynku są jednak dostępne tanie (ekonomiczne) koncentraty kawy rozpuszczalnej i koncentraty napojów kawowych, które oprócz kawy naturalnej posiadają szereg innych składników: polepszacze smaku, aromaty, stabilizatory, zagęszczacze a nawet dodatek kawy zbożowej, dlatego kupując kawy rozpuszczalne i koncentraty napojów kawowych koniecznie zalecamy sprawdzić ich skład.
Osobom chorym na celiakię szczególnie radzimy uważać na koncentraty napojów kawowych typu 2 w 1 lub 3 w 1 oraz koncentraty napojów kawowych typu cappuccino, które bardzo często posiadają niedozwolone dla chorych składniki lub informację, że „produkt może zawierać gluten”.

Na rynku są dostępne są również koncentraty napojów kawowych w wersji bezglutenowej (także w praktycznych saszetkach).
- poprzez suszenie wywaru kawy – odfiltrowany (zwykle skoncentrowany) napar z (prażonych i mielonych) ziaren (naturalnej) poddaje się suszeniu gorącym powietrzem, a po całkowitym odparowaniu wody zostaje proszek (suchy ekstrakt z naparu kawy) z którego przygotowuje się kawę rozpuszczalną
- w procesie liofilizacji - odfiltrowany (zwykle skoncentrowany) napar z (prażonych i mielonych) ziaren (naturalnej) poddaje się suszeniu poprzez wymrażanie, a po oddzieleniu zamrożonych kryształków lodu pozostają kryształki naparu (kryształki z naparu kawy) z których przygotowuje się kawę rozpuszczalną
Na rynku są jednak dostępne tanie (ekonomiczne) koncentraty kawy rozpuszczalnej i koncentraty napojów kawowych, które oprócz kawy naturalnej posiadają szereg innych składników: polepszacze smaku, aromaty, stabilizatory, zagęszczacze a nawet dodatek kawy zbożowej, dlatego kupując kawy rozpuszczalne i koncentraty napojów kawowych koniecznie zalecamy sprawdzić ich skład.
Osobom chorym na celiakię szczególnie radzimy uważać na koncentraty napojów kawowych typu 2 w 1 lub 3 w 1 oraz koncentraty napojów kawowych typu cappuccino, które bardzo często posiadają niedozwolone dla chorych składniki lub informację, że „produkt może zawierać gluten”.
