Czy sos sojowy jest bezpieczny dla chorych na celiakię?
Sos sojowy to sos fermentowany, wytwarzany z ziaren soi, ziarna pszenicy lub ryżu, wody i soli.
Mimo iż soja jest z natury produktem bezglutenowym, to dodatek ziaren pszenicy sprawia, że zwykły sos sojowy zawiera gluten i tym samym nie może spożywany przez osoby chore na celiakię.
Odmiana sosu sojowego adresowana do osób stosujących dietę bezglutenową to sos sojowy tamari, który wytwarzany jest wyłącznie z ziaren soi. Osobom chorym na celiakię zaleca się spożywanie wyłącznie sosu sojowego oznaczonego jako „produkt bezglutenowy, który jest dostępny na polskim rynku.
Chorzy korzystający z lokali gastronomicznych powinni pamiętać, że sos sojowy jest nie tylko najważniejszą przyprawą w kuchniach wschodnich (japońskiej i chińskiej), ale coraz częściej dodawany jest potraw kuchni zachodniej, np. jako marynata do mięs, przyprawa do zup czy też składnik sosu do sałatek.

Mimo iż soja jest z natury produktem bezglutenowym, to dodatek ziaren pszenicy sprawia, że zwykły sos sojowy zawiera gluten i tym samym nie może spożywany przez osoby chore na celiakię.
Odmiana sosu sojowego adresowana do osób stosujących dietę bezglutenową to sos sojowy tamari, który wytwarzany jest wyłącznie z ziaren soi. Osobom chorym na celiakię zaleca się spożywanie wyłącznie sosu sojowego oznaczonego jako „produkt bezglutenowy, który jest dostępny na polskim rynku.
Chorzy korzystający z lokali gastronomicznych powinni pamiętać, że sos sojowy jest nie tylko najważniejszą przyprawą w kuchniach wschodnich (japońskiej i chińskiej), ale coraz częściej dodawany jest potraw kuchni zachodniej, np. jako marynata do mięs, przyprawa do zup czy też składnik sosu do sałatek.

