Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

Czy sos sojowy jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Czy sos sojowy jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Czy sos sojowy jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Sos sojowy to sos fermentowany, wytwarzany z ziaren soi, ziarna pszenicy lub ryżu, wody i soli.
Mimo iż soja jest z natury produktem bezglutenowym, to dodatek ziaren pszenicy sprawia, że zwykły sos sojowy zawiera gluten i tym samym nie może spożywany przez osoby chore na celiakię.

Odmiana sosu sojowego adresowana do osób stosujących dietę bezglutenową to sos sojowy tamari, który wytwarzany jest wyłącznie z ziaren soi. Osobom chorym na celiakię zaleca się spożywanie wyłącznie sosu sojowego oznaczonego jako „produkt bezglutenowy, który jest dostępny na polskim rynku.

Chorzy korzystający z lokali gastronomicznych powinni pamiętać, że sos sojowy jest nie tylko najważniejszą przyprawą w kuchniach wschodnich (japońskiej i chińskiej), ale coraz częściej dodawany jest potraw kuchni zachodniej, np. jako marynata do mięs, przyprawa do zup czy też składnik sosu do sałatek.