Czy topinambur jest bezpieczny dla chorych na celiakię?
Topinambur (słonecznik bulwiasty) pochodzi z Ameryki Północnej i jest uprawiany jako roślina jadalna (bulwy), pastewna (cała roślina) i ozdobna (kwiaty).
Topinambur jest bardzo wartościowym warzywem, gdyż zawiera wiele cennych witamin oraz minerałów (A, B6, C, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk). Topinambur zawiera również dużo inuliny, stąd jest zalecany osobom chorym na cukrzycę.
W kuchni topinambur wykorzystywany jest jako zamiennik ziemniaków (jadalne bulwy topinamburu mają oryginalny, lekko orzechowy smak) i jest serwowany w postaci gotowanej, pieczonej albo jako purre, czy też frytki. Topinambur jest także składnikiem zapiekanek, zup oraz sałatek. Bulwy topinamburu można również spożywać na surowo.
Topinambur jest bardzo łatwy w uprawie. Z uwagi szybkość rozprzestrzeniania się oraz łatwość odrastania z części podziemnych topinambur traktowany jest jako gatunek inwazyjny.
Topinambur jest bardzo wartościowym warzywem, gdyż zawiera wiele cennych witamin oraz minerałów (A, B6, C, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk). Topinambur zawiera również dużo inuliny, stąd jest zalecany osobom chorym na cukrzycę.
W kuchni topinambur wykorzystywany jest jako zamiennik ziemniaków (jadalne bulwy topinamburu mają oryginalny, lekko orzechowy smak) i jest serwowany w postaci gotowanej, pieczonej albo jako purre, czy też frytki. Topinambur jest także składnikiem zapiekanek, zup oraz sałatek. Bulwy topinamburu można również spożywać na surowo.
Topinambur jest bardzo łatwy w uprawie. Z uwagi szybkość rozprzestrzeniania się oraz łatwość odrastania z części podziemnych topinambur traktowany jest jako gatunek inwazyjny.