Czy surimi jest bezpieczne dla chorych na celiakię?
Surimi – to tani i popularny zamiennik owoców morza. Surimi występuje najczęściej w postaci paluszków krabowych, ale bywa też formowane w postaci ogonów homarów oraz innych kształtów. Surimi sporządzane jest na bazie mięsa białych ryb (np. dorsza, mintaja lub morszczuka) oraz innych dodatków - w tym skrobi.
Surimi bardzo często bywa składnikiem sushi, ale jest też składnikiem sałatek oraz innych przekąsek.
W Polsce do przygotowania surimi często używa się mąkę pszenną, stąd chorzy na celiakię powinni dokładnie zapoznać się ze składem surimi, a najlepiej wybierać surimi, które jest oznaczone jako bezglutenowe. Surimi oznaczone jako bezglutenowe jest rzadko spotykane na rynku – najczęściej można je nabyć na stoiskach z produktami kuchni świata.
Surimi bardzo często bywa składnikiem sushi, ale jest też składnikiem sałatek oraz innych przekąsek.
W Polsce do przygotowania surimi często używa się mąkę pszenną, stąd chorzy na celiakię powinni dokładnie zapoznać się ze składem surimi, a najlepiej wybierać surimi, które jest oznaczone jako bezglutenowe. Surimi oznaczone jako bezglutenowe jest rzadko spotykane na rynku – najczęściej można je nabyć na stoiskach z produktami kuchni świata.