Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

Czy surimi jest bezpieczne dla chorych na celiakię?

Czy surimi jest bezpieczne dla chorych na celiakię?

Czy surimi jest bezpieczne dla chorych na celiakię?

Surimi – to tani i popularny zamiennik owoców morza. Surimi występuje najczęściej w postaci paluszków krabowych, ale bywa też formowane w postaci ogonów homarów oraz innych kształtów. Surimi sporządzane jest na bazie mięsa białych ryb (np. dorsza, mintaja lub morszczuka) oraz innych dodatków - w tym skrobi.
Surimi bardzo często bywa składnikiem sushi, ale jest też składnikiem sałatek oraz innych przekąsek.
 





W Polsce do przygotowania surimi często używa się mąkę pszenną, stąd chorzy na celiakię powinni dokładnie zapoznać się ze składem surimi, a najlepiej wybierać surimi, które jest oznaczone jako bezglutenowe. Surimi oznaczone jako bezglutenowe jest rzadko spotykane na rynku – najczęściej można je nabyć na stoiskach z produktami kuchni świata.