Czy chory na celiakię może spożywać kuskus?
Kuskus to produkt spożywczy w postaci okrągłych ziaren o średnicy około 1 mm otrzymywany z pszenicy twardej (durum, zwanej również pszenicą makaronową), łączący cechy kaszy oraz makaronu (kuskus uznawany jest za kaszę, jednak bardziej przypomina makaron).
Kuskus to również nazwa tradycyjnego dania marokańskiego – kuskus serwowany z gulaszem (zwykle serwuje się go na dużym talerzu i polewa sosem z mięsem i warzywami).
Pierwotnie kuskus otrzymywano ręcznie z obłuszczonych i rozdrobnionych (w kamiennych żarnach) ziaren pszenicy durum, które spryskiwano wodą i obtaczano mąką, a następnie suszono na słońcu - tak wytwarzany kuskus przypominał kaszę. Obecnie kuskus wytwarza się z mąki pszennej z pszenicy durum (semoliny), wody oraz dodatków – tak wytwarzany kuskus zachowuje się jak drobny makaron. Ponieważ kuskus wytwarza się na bazie pszenicy jest on produktem zabronionym w diecie bezglutenowej.
Jednak na rynku można spotkać kaszę kuskus w wersji bezglutenowej, czyli adresowanej do osób chorych na celiakię. Bezglutenowy kuskus wytwarzany jest na bazie kukurydzy.
Kuskus to również nazwa tradycyjnego dania marokańskiego – kuskus serwowany z gulaszem (zwykle serwuje się go na dużym talerzu i polewa sosem z mięsem i warzywami).
Pierwotnie kuskus otrzymywano ręcznie z obłuszczonych i rozdrobnionych (w kamiennych żarnach) ziaren pszenicy durum, które spryskiwano wodą i obtaczano mąką, a następnie suszono na słońcu - tak wytwarzany kuskus przypominał kaszę. Obecnie kuskus wytwarza się z mąki pszennej z pszenicy durum (semoliny), wody oraz dodatków – tak wytwarzany kuskus zachowuje się jak drobny makaron. Ponieważ kuskus wytwarza się na bazie pszenicy jest on produktem zabronionym w diecie bezglutenowej.