Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

Czy każdy cukier jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Czy każdy cukier jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Czy każdy cukier jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Cukier to nadal najbardziej popularny produkt słodzący wytwarzany z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Ponieważ obydwa podstawowe składniki cukru, tj. buraki cukrowe oraz trzcina cukrowa są produktami bezglutenowymi, również sam cukier jest produktem bezglutenowym.

Oprócz klasycznej postaci cukru w postaci kryształków w kuchni używa się (głównie do wypieków) także cukru pudru oraz cukrów aromatyzowanych np. cukru wanilinowego. O ile cukier w klasycznej postaci może być spożywany przez chorych na celiakię, to już cukier puder oraz cukry wanilinowe nie zawsze.

Powszechnie uważamy, że cukier puder to rozdrobniony cukier kryształ, tymczasem zdarza się, że oprócz cukru w składzie cukru pudru można spotkać inne składniki (skrobie, glukozę) lub napis informujący, że „produkt może zawierać gluten”. Osoby chore na celiakię nie powinny spożywać cukru pudru, który na opakowaniu posiada ostrzeżenie o możliwej zawartości glutenu.  Ponadto chorym na celiakię zalecamy zakup cukru pudru wyłącznie z cukru (bez dodatków).
 

 
Również cukry aromatyzowane bardzo często posiadają na opakowaniu informację, że „produkt może zawierać gluten” – tak oznaczone wyroby nie powinny być spożywane przez osoby chore na celiakię.
 











Na rynku są jednak dostępne cukry aromatyzowane dedykowane osobom chorym na celiakię, czyli posiadające informację „produkt bezglutenowy”.