Dlaczego należy analizować etykiety – część I
Dlaczego przy każdym zakupie należy sprawdzać informacje podawane na opakowaniu lub etykiecie produktu?
Niestety zdarza się, że produkt, który przez wiele lat był produktem bezglutenowym, tj. posiadał na opakowaniu lub etykiecie sformułowanie „bezglutenowy” i po który w sklepie sięgamy instynktownie przestaje nim być.
Brak na opakowaniu lub etykiecie produktu sformułowania „bezglutenowy” oznacza, że producent (lub dystrybutor - w przypadku towarów sprowadzanych z zagranicy) wycofał się z wcześniejszej deklaracji i obecnie nie bierze na siebie odpowiedzialności oraz nie potwierdza, że produkt spełnia normy dla żywności bezglutenowej, tj. zawiera nie więcej niż 20 ppm glutenu.
Oznacza to, że produkt nie powinien być obecnie spożywany przez osoby chore na celiakię.
Niestety zdarza się, że produkt, który przez wiele lat był produktem bezglutenowym, tj. posiadał na opakowaniu lub etykiecie sformułowanie „bezglutenowy” i po który w sklepie sięgamy instynktownie przestaje nim być.
Brak na opakowaniu lub etykiecie produktu sformułowania „bezglutenowy” oznacza, że producent (lub dystrybutor - w przypadku towarów sprowadzanych z zagranicy) wycofał się z wcześniejszej deklaracji i obecnie nie bierze na siebie odpowiedzialności oraz nie potwierdza, że produkt spełnia normy dla żywności bezglutenowej, tj. zawiera nie więcej niż 20 ppm glutenu.
Oznacza to, że produkt nie powinien być obecnie spożywany przez osoby chore na celiakię.