Czy żółty ser może zawierać gluten?
Każdy żółty ser jest bezpieczny w diecie bezglutenowej. Ser żółty to produkt mleczny, a na jego etykiecie (w wykazie składników) powinno być mleko, kultury bakterii oraz sól.
Dozwolone substancje dodatkowe dodawane do sera to:
Wyrób seropodobny, nie może posiadać w nazwie wyrazu „ser”, stąd często sprzedawany jest pod nazwą „plasterki serowe”, „grecki kanapkowy”. Produkt ten powstaje na bazie utwardzonego tłuszczu roślinnego oraz innych dodatków. W przypadku dodatku skrobi pszennej lub innego niedozwolonego w diecie bezglutenowej składnika wyrób seropodbny nie może być spożywany przez osoby będące na diecie bezglutenowej.
Wyroby seropodobne, które naśladują sery żółte mają zupełnie odmienne właściwości – inaczej się topią oraz inaczej smakują. Wyroby seropodobne są też tańsze od tradycyjnego sera.
Na rynku można również spotkać wyroby seropodobne w bezglutenowej wersji, czyli posiadające opis „produkt bezglutenowy”.
Dozwolone substancje dodatkowe dodawane do sera to:
- lizozym (E1105) – konserwant z białka jaj kurzych, który posiada właściwości bakteriobójcze,
- annato (E160B) – barwnik naturalny uzyskiwany z nasion drzewa arnoty właściwej,
- karoteny (E160A) – barwniki naturalne wydzielane z roślin, np. z marchwi,
- chlorek wapnia (E509) – substancja poprawiająca konsystencję era i wzbogacająca go w wapń,
- azotan potasu (E252) – konserwant i utrwalacz koloru.
Wyrób seropodobny, nie może posiadać w nazwie wyrazu „ser”, stąd często sprzedawany jest pod nazwą „plasterki serowe”, „grecki kanapkowy”. Produkt ten powstaje na bazie utwardzonego tłuszczu roślinnego oraz innych dodatków. W przypadku dodatku skrobi pszennej lub innego niedozwolonego w diecie bezglutenowej składnika wyrób seropodbny nie może być spożywany przez osoby będące na diecie bezglutenowej.
Wyroby seropodobne, które naśladują sery żółte mają zupełnie odmienne właściwości – inaczej się topią oraz inaczej smakują. Wyroby seropodobne są też tańsze od tradycyjnego sera.
Na rynku można również spotkać wyroby seropodobne w bezglutenowej wersji, czyli posiadające opis „produkt bezglutenowy”.