Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

Czy żółty ser może zawierać gluten?

Czy żółty ser może zawierać gluten?

Czy żółty ser może zawierać gluten?

Każdy żółty ser jest bezpieczny w diecie bezglutenowej. Ser żółty to produkt mleczny, a na jego etykiecie (w wykazie składników) powinno być mleko, kultury bakterii oraz sól.

Dozwolone substancje dodatkowe dodawane do sera to:
  • lizozym (E1105) – konserwant z białka jaj kurzych, który posiada właściwości bakteriobójcze,
  • annato (E160B) – barwnik naturalny uzyskiwany z nasion drzewa arnoty właściwej,
  • karoteny (E160A) – barwniki naturalne wydzielane z roślin, np. z marchwi,
  • chlorek wapnia (E509) – substancja poprawiająca konsystencję era i wzbogacająca go w wapń,
  • azotan potasu (E252) – konserwant i utrwalacz koloru.
Na rynku można jednak spotkać wyroby seropodobne, które wyglądem przypominają żółty ser, ale w składzie zawierają: tłuszcze roślinne, mleko w proszku, łój oraz skrobię, w tym skrobię pszenną.

Wyrób seropodobny, nie może posiadać w nazwie wyrazu „ser”, stąd często sprzedawany jest pod nazwą „plasterki serowe”, „grecki kanapkowy”. Produkt ten powstaje na bazie utwardzonego tłuszczu roślinnego oraz innych dodatków. W przypadku dodatku skrobi pszennej lub innego niedozwolonego w diecie bezglutenowej składnika wyrób seropodbny nie może być spożywany przez osoby będące na diecie bezglutenowej.


Wyroby seropodobne, które naśladują sery żółte mają zupełnie odmienne właściwości – inaczej się topią oraz inaczej smakują. Wyroby seropodobne są też tańsze od tradycyjnego sera.

Na rynku można również spotkać wyroby seropodobne w bezglutenowej wersji, czyli posiadające opis „produkt bezglutenowy”.