Czy produkty posiadające w składzie skrobię pszenną są bezpieczne w diecie bezglutenowej?
Wiele zapytań ze strony chorych na celiakię dotyczy skrobi pszennej.
Skrobia pszenna otrzymywana jest mąki pszennej poprzez oddzielenie skrobi od białek, czyli „oczyszczenie skrobi z białek”*). Poziom oczyszczenia skrobi z białka bywa różny, stąd skrobia pszenna może zawierać niewielkie ilości białka (w tym glutenu) i niestety zwykle są to wartości powyżej 20 mg/kg glutenu. Z tego też powodu chorych na celiakię informuje się, że skrobia pszenna jest zabroniona w diecie bezglutenowej.
Osoby chore na celiakię mogą jednak spożywać skrobię pszenną bezglutenową, czyli skrobię pszenną, która została oczyszczona z glutenu, w takim stopniu, że spełnia wymogi dla żywności bezglutenowej, a więc zawiera do 20 kg/mg glutenu. Skrobia pszenna bezglutenowa dodawana jest do bezglutenowej żywności z uwagi na jej korzystne właściwości technologiczne.
Skrobia pszenna, w tym także skrobia pszenna bezglutenowa – z uwagi na przepisy dotyczące składników alergennych - musi być w wykazie składników wyróżniona (w tym również w produkcie oznaczonym jako bezglutenowy).
*) Gluten zawarty jest w białku pszenicy.
Skrobia pszenna otrzymywana jest mąki pszennej poprzez oddzielenie skrobi od białek, czyli „oczyszczenie skrobi z białek”*). Poziom oczyszczenia skrobi z białka bywa różny, stąd skrobia pszenna może zawierać niewielkie ilości białka (w tym glutenu) i niestety zwykle są to wartości powyżej 20 mg/kg glutenu. Z tego też powodu chorych na celiakię informuje się, że skrobia pszenna jest zabroniona w diecie bezglutenowej.
Osoby chore na celiakię mogą jednak spożywać skrobię pszenną bezglutenową, czyli skrobię pszenną, która została oczyszczona z glutenu, w takim stopniu, że spełnia wymogi dla żywności bezglutenowej, a więc zawiera do 20 kg/mg glutenu. Skrobia pszenna bezglutenowa dodawana jest do bezglutenowej żywności z uwagi na jej korzystne właściwości technologiczne.
Skrobia pszenna, w tym także skrobia pszenna bezglutenowa – z uwagi na przepisy dotyczące składników alergennych - musi być w wykazie składników wyróżniona (w tym również w produkcie oznaczonym jako bezglutenowy).
*) Gluten zawarty jest w białku pszenicy.