Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

Czy produkty posiadające w składzie skrobię pszenną są bezpieczne w diecie bezglutenowej?

Czy produkty posiadające w składzie skrobię pszenną są bezpieczne w diecie bezglutenowej?

Czy produkty posiadające w składzie skrobię pszenną są bezpieczne w diecie bezglutenowej?

Wiele zapytań ze strony chorych na celiakię dotyczy skrobi pszennej.

Skrobia pszenna otrzymywana jest mąki pszennej poprzez oddzielenie skrobi od białek, czyli „oczyszczenie skrobi z białek”*). Poziom oczyszczenia skrobi z białka bywa różny, stąd skrobia pszenna może zawierać niewielkie ilości białka (w tym glutenu) i niestety zwykle są to wartości powyżej 20 mg/kg glutenu. Z tego też powodu chorych na celiakię informuje się, że skrobia pszenna jest zabroniona w diecie bezglutenowej.

Osoby chore na celiakię mogą jednak spożywać skrobię pszenną bezglutenową, czyli skrobię pszenną, która została oczyszczona z glutenu, w takim stopniu, że spełnia wymogi dla żywności bezglutenowej, a więc zawiera do 20 kg/mg glutenu. Skrobia pszenna bezglutenowa dodawana jest do bezglutenowej żywności z uwagi na jej korzystne właściwości technologiczne.

Skrobia pszenna, w tym także skrobia pszenna bezglutenowa – z uwagi na przepisy dotyczące składników alergennych - musi być w wykazie składników wyróżniona (w tym również w produkcie oznaczonym jako bezglutenowy).

*) Gluten zawarty jest w białku pszenicy.