Skąd się bierze gluten w przyprawach?
Na wielu przyprawach znanych marek można spotkać informację, że produkt „może zawierać gluten”. Oczywiście tak oznaczone przyprawy nie powinny być spożywane przez osoby chore na celiakię.
Przyprawy z natury powinny być wolne od glutenu, jednak w przypadku przypraw paczkowanych istnieje ryzyko zanieczyszczeń krzyżowych. Poza tym coraz częściej gluten wykorzystuje się ze względów technologicznych (zwłaszcza w mieszankach przypraw) jako nośnik aromatu.
Na rynku od lat dostępne są przyprawy oznaczone jako bezglutenowe, a więc adresowane do osób chorych do celiakię. Niestety tak oznaczone przyprawy nie są tak łatwo dostępne (zwykle można je zakupić przez Internet lub w sklepach specjalistycznych z żywnością bezglutenową).
Bezpieczne dla chorych na celiakię są także naturalne (świeże) przyprawy oraz zioła.
Przyprawy z natury powinny być wolne od glutenu, jednak w przypadku przypraw paczkowanych istnieje ryzyko zanieczyszczeń krzyżowych. Poza tym coraz częściej gluten wykorzystuje się ze względów technologicznych (zwłaszcza w mieszankach przypraw) jako nośnik aromatu.
Na rynku od lat dostępne są przyprawy oznaczone jako bezglutenowe, a więc adresowane do osób chorych do celiakię. Niestety tak oznaczone przyprawy nie są tak łatwo dostępne (zwykle można je zakupić przez Internet lub w sklepach specjalistycznych z żywnością bezglutenową).
Bezpieczne dla chorych na celiakię są także naturalne (świeże) przyprawy oraz zioła.