Czy maniok jest bezpieczny dla chorych na celiakię?
Maniok (maniok jadalny) to popularne głównie w Ameryce Południowej warzywo stanowiące odpowiednik naszego ziemniaka. Manioku nie można spożywać na surowo, gdyż zawiera dużo glikozydów cyjanogennych, które giną podczas obróbki cieplnej, tj. po ugotowaniu lub po upieczeniu.
Bulwy manioku wykorzystuje się do produkcji mąki kassawa (która stosowana jest do wypieku chleba) oraz tapioki (która stanowi popularny zagęstnik do deserów).
Maniok oraz wytwarzane z niego produkty: mąka kassawa i tapioka są z natury produktami bezglutenowymi. Niestety z uwagi na zanieczyszczenia krzyżowe zarówno na mące kassawa jak i na tapioce mogą znajdować się informacje o zanieczyszczeniu glutenem – tak opisane produkty należy bezwzględnie unikać w diecie bezglutenowej.
Bulwy manioku wykorzystuje się do produkcji mąki kassawa (która stosowana jest do wypieku chleba) oraz tapioki (która stanowi popularny zagęstnik do deserów).
Maniok oraz wytwarzane z niego produkty: mąka kassawa i tapioka są z natury produktami bezglutenowymi. Niestety z uwagi na zanieczyszczenia krzyżowe zarówno na mące kassawa jak i na tapioce mogą znajdować się informacje o zanieczyszczeniu glutenem – tak opisane produkty należy bezwzględnie unikać w diecie bezglutenowej.