Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

Czy każda mąka na bazie bezglutenowego zboża, orzechów oraz roślin strączkowych jest bezwzględnie bezglutenowa?

Czy każda mąka na bazie bezglutenowego zboża, orzechów oraz roślin strączkowych jest bezwzględnie bezglutenowa?

Czy każda mąka na bazie bezglutenowego zboża, orzechów oraz roślin strączkowych jest bezwzględnie bezglutenowa?

W ostatnich latach bardzo popularnym i praktycznym rozwiązaniem przy przygotowaniu bezglutenowych potraw oraz wypieków były tzw. bezglutenowe mixy mąk, czyli mieszanki mąk dedykowane do ciasta drożdżowego, ciasta kruchego, czy też naleśników, makaronu oraz pierogów.
 

Obecnie coraz więcej osób chorych na celiakię pragnie samodzielnie komponować przepisy na bazie bezglutenowych mąk jednorodnych: mąki ryżowej, mąki i skrobi kukurydzanej, mąki gryczanej, mąki tapiokowej, mąki jaglanej, mąki owsianej, mąki amarantusowej, skrobi ziemniaczanej oraz mąk na bazie orzechów i roślin strączkowych.
 
Należy jednak pamiętać, że mąki wytwarzane na bazie bezglutenowych zbóż, orzechów czy też roślin strączkowych mogą być „zanieczyszczone glutenem”, czyli zawierać powyżej 20 ppm glutenu, dlatego osobom chorym na celiakia zaleca się wyłącznie kupowanie mąk (także jednorodnych) oznaczonych jako bezglutenowe.