Czy popcorn jest bezpieczny w diecie bezglutenowej?
Popcorn (prażona kukurydza) - przekąska z prażonych w wysokiej temperaturze ziaren (bezglutenowej w naturalnej postaci) kukurydzy powinna być bezpieczna dla osób chorych na celiakię.
Niestety, na wielu opakowaniach sprzedawanej w Polsce kukurydzy do samodzielnego sporządzenia popcornu znajduje się informacja, że produkt może zawierać gluten (podobna sytuacja dotyczy opakowań gotowego popcornu) i takie opakowania chorzy na celiakię nie powinni kupować.
Na rynku są obecnie dostępne opakowania kukurydzy do prażenia (oraz opakowania z gotowym popcornem) z oznaczeniem „produkt bezglutenowy”, w tym także na bazie niebieskiej kukurydzy.
Na rynku są obecnie dostępne opakowania kukurydzy do prażenia (oraz opakowania z gotowym popcornem) z oznaczeniem „produkt bezglutenowy”, w tym także na bazie niebieskiej kukurydzy.