Czy (lody) dondurma są bezglutenowe?
Na ulicach tureckich miast można spotkać lodziarzy ubranych w charakterystyczne tureckie kamizelki i nakrycia głowy, którzy wyczyniają z lodami różne sztuczki: wymachują w powietrzu kawałkami lodów (przyklejonych do prętów), rozciągają lody demonstrując ich elastyczność, a w międzyczasie uderzają prętami w metalowe dzwonki, aby zwrócić uwagę turystów.
W ten sposób prezentowany jest tradycyjny turecki deser dondurma (lody). Oryginalne lody dondurma mają specyficzną konsystencję – są zwarte, gęste, ciągnące się i odporne na topnienie. Z powodu ciągnącej konsystencji, lodów dondurma nie nakłada się za pomocą specjalnej łyżki do lodów formującej tradycyjne kulki lodów, ale odcina się kawałki lodów nożem.
Dondurma w swoim składzie - oprócz typowych składników lodów: mleka, śmietanki oraz cukru - zawierają salep oraz mastyks. Salep to rodzaj mąki, która powstaje z bulw dwóch odmian dzikich orchidei: Orchis mascula i Orchis militaria (mąka ta zawiera specjalną skrobię, nazywaną po turecku bassorin), natomiast mastyks to żywica o charakterystycznym smaku, pozyskiwana z krzewu pistacji kleistej. Tradycyjne tureckie lody dondurma wykonuje się na bazie mleka koziego (lub mleka krowiego z dodatkiem mleka koziego) i sprzedaje w wafelkach (zawierających gluten). Oczywiście wszystkie powyższe składniki lodów dondurma (poza wafelkami) są z natury produktami bezglutenowymi i takie lody powinny być bezpieczne dla osób chorych na celiakię.
Naszym zdaniem warto spróbować oryginalnych lodów dondurma (oczywiście nie w wafelku), gdyż tego typu lodów nie spotkamy w Polsce.
Niestety słowo dondurma oznacza w Turcji każdy rodzaj lodów - nie tylko te tradycyjne lody, które my określamy jako dondurma, ale także zwykłe lody, które produkowane są podobnie jak lody w Polsce i niestety takie lody mogą zawierać gluten.
W ten sposób prezentowany jest tradycyjny turecki deser dondurma (lody). Oryginalne lody dondurma mają specyficzną konsystencję – są zwarte, gęste, ciągnące się i odporne na topnienie. Z powodu ciągnącej konsystencji, lodów dondurma nie nakłada się za pomocą specjalnej łyżki do lodów formującej tradycyjne kulki lodów, ale odcina się kawałki lodów nożem.
Dondurma w swoim składzie - oprócz typowych składników lodów: mleka, śmietanki oraz cukru - zawierają salep oraz mastyks. Salep to rodzaj mąki, która powstaje z bulw dwóch odmian dzikich orchidei: Orchis mascula i Orchis militaria (mąka ta zawiera specjalną skrobię, nazywaną po turecku bassorin), natomiast mastyks to żywica o charakterystycznym smaku, pozyskiwana z krzewu pistacji kleistej. Tradycyjne tureckie lody dondurma wykonuje się na bazie mleka koziego (lub mleka krowiego z dodatkiem mleka koziego) i sprzedaje w wafelkach (zawierających gluten). Oczywiście wszystkie powyższe składniki lodów dondurma (poza wafelkami) są z natury produktami bezglutenowymi i takie lody powinny być bezpieczne dla osób chorych na celiakię.
Naszym zdaniem warto spróbować oryginalnych lodów dondurma (oczywiście nie w wafelku), gdyż tego typu lodów nie spotkamy w Polsce.