Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

Jak zamrażać bezglutenowe ciasta?

Jak zamrażać bezglutenowe ciasta?

Jak zamrażać bezglutenowe ciasta?

Bezglutenowe ciasta mrozi się na tych samych zasadach co tradycyjne, glutenowe ciasta.

Przed upieczeniem zamraża się ciasto kruche oraz ciasto francuskie. Teoretycznie można też zamrozić surowe drożdżowe ciasto (bezpośrednio po wyrobieniu), ale my nie posiadamy w tym zakresie doświadczenia.

Po upieczeniu zamraża się serniki, ciasta drożdżowe, ciasta ucierane (na proszku do pieczenia), ciasta parzone (ptysie) oraz ciasta biszkoptowe. Ciasta drożdżowe oraz ciasta parzone przeznaczone do mrożenia najlepiej zamrażać w wersji tylko podpieczonej, a następnie rozmrażać poprzez odpiekanie w piekarniku w temperaturze około 170 - 180°C.

Należy zamrażać świeże ciasta – ciasto surowe bezpośrednio po wyrobieniu, a ciasto pieczone bezpośrednio po upieczeniu. Mrożone ciasto powinno być szczelnie zapakowane – najlepiej zamrażać ciasta w plastikowych pudełkach lub papierowych kartonikach dodatkowo zabezpieczonych folią spożywczą.

Najlepiej zamrażać ciasta nieudekorowane, czyli bez polewy (lukru lub kuwertury) i przybrania (zwłaszcza owoców oraz orzechów). Można natomiast zamrażać torty z kremami śmietankowymi. Torty dekoracyjnie przystrojone kremem należy najpierw wstępnie zamrozić bez opakowania, a dopiero lekko zmrożone szczelnie zapakować w pudełko lub owinąć folią –nie uszkodzi się wówczas kremowych dekoracji tortu.

Nie zamraża się ciasta bezowego (za wyjątkiem makaroników) oraz ciast z galaretką i masą budyniową.

Zamrożone ciasto powinno się przechowywać nie dłużej niż 3 miesiące.