Czy chory na celiakię może spożywać piwo?
Ogólnodostępne piwo nie powinno być spożywane przez osoby chore na celiakię, gdyż do jego produkcji używa się składnika zabronionego w diecie bezglutenowej, tj. słodu jęczmiennego (lub pszenicznego). Także zestawienia z klasyfikacją żywności pod kątem glutenu zaliczają ogólnodostępne piwo do wyrobów zabronionych w diecie bezglutenowej*).
Na rynku można jednak spotkać piwo bezglutenowe, a więc specjalne piwo adresowane do osób chorych na celiakię. Piwo bezglutenowe, to piwo:
- wytwarzanie na bazie słodu ze zbóż bezglutenowych takich jak proso, ryż, sorgo, gryka czy też kukurydza
- produkowane na bazie słodu jęczmiennego, ale poddane dodatkowej obróbce, w wyniku której produkt – pomimo zawartości słodu jęczmiennego – spełnia normy dla żywności bezglutenowej, tj. zawiera nie więcej niż 20 ppm glutenu.
Oferta bezglutenowych piw z roku na rok jest coraz szersza i obecnie obejmuje piwa bezglutenowe jasne, piwa bezglutenowe ciemne oraz piwa bezglutenowe smakowe.
Na rynku można jednak spotkać piwo bezglutenowe, a więc specjalne piwo adresowane do osób chorych na celiakię. Piwo bezglutenowe, to piwo:
- wytwarzanie na bazie słodu ze zbóż bezglutenowych takich jak proso, ryż, sorgo, gryka czy też kukurydza
- produkowane na bazie słodu jęczmiennego, ale poddane dodatkowej obróbce, w wyniku której produkt – pomimo zawartości słodu jęczmiennego – spełnia normy dla żywności bezglutenowej, tj. zawiera nie więcej niż 20 ppm glutenu.
Oferta bezglutenowych piw z roku na rok jest coraz szersza i obecnie obejmuje piwa bezglutenowe jasne, piwa bezglutenowe ciemne oraz piwa bezglutenowe smakowe.