Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

FAQ (odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania)

FAQ - odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania

Masz pytanie dotyczące diety bezglutenowej lub żywności bezglutenowej - napisz: dietetyk@dietabezglutenowa.pl

Czytaj więcej

Czy owoc drzewa bochenkowego jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Czy można bezpiecznie spożywać owoce jackfruit (dżakfrut)?

Czytaj więcej

Czy słód jęczmienny jest bezpieczny w diecie bezglutenowej?

Czy osoba stosująca dietę bezglutenową może spożywać produkty posiadające w składzie słód jęczmienny?

Czytaj więcej

Czy maniok jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Tak, zarówno maniok jak i wytwarzane na jego bazie produkty: mąka kassawa oraz tapioka...

Czytaj więcej

(Produkt) bezglutenowy, ale NIE dla chorych na celiakię?

Czy produkt oznaczony jako bezglutenowy może być nie zalecany (zabroniony) dla chorych na celiakię?

Czytaj więcej

Skąd się bierze gluten w przyprawach?

Dlaczego chory na celiakię powinien kupować przyprawy oznaczone jako bezglutenowe?

Czytaj więcej

Czy kupować produkty posiadające w składzie „skrobię”?

Czy osoba stosująca dietę bezglutenową może spożywać produkty posiadające w składzie skrobię bez podania roślinnego pochodzenia skrobi?

Czytaj więcej

Czy młody jęczmień jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Zgodnie z definicją żywności bezglutenowej jęczmień jest zbożem zabronionym w diecie bezglutenowej, ale „młody jęczmień” stanowi wyjątek…

Czytaj więcej

Czy produkty posiadające w składzie skrobię pszenną są bezpieczne w diecie bezglutenowej?

Czy osoba stosująca dietę bezglutenową może spożywać produkty posiadające w składzie skrobię pszenną?

Czytaj więcej

Skąd się bierze gluten w lodach?

Skąd się bierze gluten w lodach i sorbetach?

Czytaj więcej

Dlaczego należy analizować etykiety – część I

Dlaczego przy każdym zakupie należy sprawdzać informacje podawane na opakowaniu lub etykiecie produktu?

Czytaj więcej

Czy każdy cukier jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Klasyczny cukier tak, ale…

Czytaj więcej

Czy tapioka jest bezpieczna dla chorych na celiakię?

Tak i warto ją wprowadzić do „bezglutenowej kuchni”