Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

FAQ (odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania)

FAQ - odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania

Masz pytanie dotyczące diety bezglutenowej lub żywności bezglutenowej - napisz: dietetyk@dietabezglutenowa.pl

Czytaj więcej

Czy chory na celiakię może spożywać kuskus?

Nie, ale…

Czytaj więcej

Czy surimi jest bezpieczne dla chorych na celiakię?

Surimi może zawierać i niestety często zawiera gluten…

Czytaj więcej

Czy topinambur jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Tak i warto włączyć go do swojej diety…

Czytaj więcej

Czy chory na celiakię może spożywać frytki?

Domowe tak, ale…

Czytaj więcej

Czy wyroby z chleba świętojańskiego są bezpieczne w diecie bezglutenowej?

Tak, ale…

Czytaj więcej

Czy sos sojowy jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Tak, jeżeli posiada opis słowny „produkt bezglutenowy”.

Czytaj więcej

Jak prawidłowo należy wykazywać składniki alergenne (w tym gluten) w produktach spożywczych?

Zawiadomienie Komisji Europejskiej dotyczące przekazywania informacji o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji…

Czytaj więcej

Czy kawa rozpuszczalna jest bezpieczna w diecie bezglutenowej?

Kawa rozpuszczalna z kawy naturalnej tak, ale…

Czytaj więcej

Czy produkty PKU są bezpieczne dla chorych na celiakię?

Tak, jeżeli posiadają opis „(produkt) bezglutenowy”, ale…

Czytaj więcej

Czy kasza jaglana jest bezpieczna w diecie bezglutenowej?

Tak i warto włączyć ją do diety, ale…

Czytaj więcej

Czy quinoa (komosa ryżowa) jest bezpieczna w diecie bezglutenowej?

Tak i warto ją wprowadzić do swojej diety, gdyż...

Czytaj więcej

Czy za pomocą płynu Lugola sprawdzę, czy produkt zawiera gluten?

Płyn Lugola wskazuje obecność skrobi, a nie glutenu, zatem…