Czy naczynia, sztućce oraz słomki jednorazowe mogą zawierać gluten?
Unijna dyrektywa dotycząca zakazu sprzedaży w krajach Unii Europejskiej jednorazowych, naczyń, sztućców, słomek itp. z tworzyw sztucznych sprawiła, że na rynku pojawiły się ich ekologiczne, biodegradowalne zastępniki, na bazie naturalnych składników, tj. papierowe, bambusowe, drewniane. Oczywiście naczynia, sztućce i słomki papierowe, bambusowe oraz drewniane są jak najbardziej bezpieczne dla osób chorych na celiakię.
Niestety na rynku pojawiły się również naczynia, sztućce i słomki ze składników zawierających gluten – naczynia i sztućce na bazie otrębów pszennych oraz słomki do picia z glutenowego ciasta makaronowego.
No cóż, od wielu lat głosimy, że o ile pojęcie diety bezglutenowej jest od lat niezmienne, to lista produktów dozwolonych oraz zabronionych w diecie bezglutenowej ulega ciągłym zmianom, co z kolei wymusza na chorych na celiakię stałą edukację w zakresie diety. Obecnie musimy zatem zwracać uwagę nie tylko na to co jemy, ale także na czym jemy oraz z jakich sztućców i słomek korzystamy.
Niestety na rynku pojawiły się również naczynia, sztućce i słomki ze składników zawierających gluten – naczynia i sztućce na bazie otrębów pszennych oraz słomki do picia z glutenowego ciasta makaronowego.
No cóż, od wielu lat głosimy, że o ile pojęcie diety bezglutenowej jest od lat niezmienne, to lista produktów dozwolonych oraz zabronionych w diecie bezglutenowej ulega ciągłym zmianom, co z kolei wymusza na chorych na celiakię stałą edukację w zakresie diety. Obecnie musimy zatem zwracać uwagę nie tylko na to co jemy, ale także na czym jemy oraz z jakich sztućców i słomek korzystamy.