Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

Czy naczynia, sztućce oraz słomki jednorazowe mogą zawierać gluten?

Czy naczynia, sztućce oraz słomki jednorazowe mogą zawierać gluten?

Czy naczynia, sztućce oraz słomki jednorazowe mogą zawierać gluten?

Unijna dyrektywa dotycząca zakazu sprzedaży w krajach Unii Europejskiej jednorazowych, naczyń, sztućców, słomek itp. z tworzyw sztucznych sprawiła, że na rynku pojawiły się ich ekologiczne, biodegradowalne zastępniki, na bazie naturalnych składników, tj. papierowe, bambusowe, drewniane. Oczywiście naczynia, sztućce i słomki papierowe, bambusowe oraz drewniane są jak najbardziej bezpieczne dla osób chorych na celiakię.

Niestety na rynku pojawiły się również naczynia, sztućce i słomki ze składników zawierających gluten – naczynia i sztućce na bazie otrębów pszennych oraz słomki do picia z glutenowego ciasta makaronowego.
 



No cóż, od wielu lat głosimy, że o ile pojęcie diety bezglutenowej jest od lat niezmienne, to lista produktów dozwolonych oraz zabronionych w diecie bezglutenowej ulega ciągłym zmianom, co z kolei wymusza na chorych na  celiakię stałą edukację w zakresie diety. Obecnie musimy zatem zwracać uwagę nie tylko na to co jemy, ale także na czym jemy oraz z jakich sztućców i słomek korzystamy.