Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

(Produkt) bezglutenowy, ale NIE dla chorych na celiakię?

(Produkt) bezglutenowy, ale NIE dla chorych na celiakię?

(Produkt) bezglutenowy, ale NIE dla chorych na celiakię?

Zgodnie z przepisami unijnymi sformułowanie (produkt) bezglutenowy można stosować wyłącznie jeżeli dana żywność w postaci sprzedawanej konsumentowi końcowemu zawiera nie więcej niż 20 mg/kg glutenu. Również zgodnie z przepisami unijnymi zapisom tym mogą towarzyszyć sformułowania: „odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu” lub „odpowiednie dla osób cierpiących na celiakię”.

Kilka lat temu pojawiła się moda na stosowanie diety bezglutenowej przez osoby zdrowe (które nie muszą stosować diety bezglutenowej z powodów zdrowotnych) dla których spożywanie niewielkich ilości glutenu (lub niespełnianie norm dla żywności bezglutenowej przez wyroby deklarowane jako bezglutenowe) nie powoduje jakichkolwiek konsekwencji zdrowotnych.

Nie można jednak zapominać, że (eliminacyjna) dieta bezglutenowa to przede wszystkim dieta adresowana do osób z celiakią oraz do osób cierpiących na inne choroby wymagające rygorystycznego stosowania tejże diety. Właśnie z myślą o osobach chorych, wymagających stosowania diety ze względów zdrowotnych powstały wytyczne w zakresie diety bezglutenowej oraz przepisy regulujące zawartość glutenu w produktach deklarowanych jako bezglutenowe.

Stosowanie dla produktu oznaczonego jako bezglutenowy dodatkowego zapisu, że nie jest on jednak zalecany chorym na celiakię to absurd, który nie świadczy o trosce o chorych na celiakię, ale o brakach w wiedzy z zakresu dietetyki oraz o nieznajomości przepisów w zakresie żywności bezglutenowej.

Mimo powszechnego dostępu do wiedzy oraz przepisów prawnych w zakresie żywności bezglutenowej, tego typu zapisy nadal można często spotkać w menu lokali gastronomicznych oraz firm cateringowych. Oczywiście chorym na celiakię nie zalecamy spożywania produktów bezglutenowych z takim „dodatkowym” opisem.