Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

Czy bezglutenowe pierogi zamrażać przed czy po gotowaniu?

Czy bezglutenowe pierogi zamrażać przed czy po gotowaniu?

Czy bezglutenowe pierogi zamrażać przed czy po gotowaniu?

Bezglutenowe potrawy  (zwłaszcza, jeżeli w domu tylko jeden z domowników wymaga stosowania diety bezglutenowej) przygotowuje się „na zapas” i z tego powodu zapewne narodziły się pytania, jak je przechowywać.

Pierogi gotowane przeznaczone do zamrożenia nie należy gotować, ale mrozić w stanie surowym. Przygotowane pierogi (zaraz po ich wykonaniu) najlepiej wstępnie zamrozić na tacce (aby się nie skleiły), a następnie (już zamrożone) spakować do woreczków. Zamrożone, surowe pierogi przed ich ugotowaniem nie należy rozmrażać – zamrożone pierogi wrzuca się bezpośrednio do gotującej wody.
 



Pierogi (drożdżowe) pieczone przeznaczone do zamrożenia należy delikatnie podpiec. Pierogi pieczone (podobnie jak pierogi do gotowania) najlepiej wstępnie zamrozić na tacce (aby zachować ich kształt), a następnie (już zamrożone) spakować do woreczków. Zamrożone, pieczone pierogi przed ich odpieczeniem nie powinno się rozmrażać (rozmrażający się farsz może zniszczyć strukturę ciasta), ale od razu odpiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 170OC. Pierogi można także odpiekać w opiekaczu.
 



 
Pierogi (drożdżowe) smażone przeznaczone do zamrożenia należy delikatnie podsmażyć. Pierogi smażone (podobnie jak pierogi do gotowania) najlepiej wstępnie zamrozić na tacce (aby zachować ich kształt), a następnie (już zamrożone) spakować do woreczków. Zamrożone, smażone pierogi w celu odgrzania nie smażymy ponownie. Tak przygotowane pierogi najlepiej podgrzać w piekarniku, przy czym przed podgrzaniem pierogów nie powinno się rozmrażać (rozmrażający się farsz może zniszczyć strukturę ciasta), ale od razu podgrzewać w piekarniku nagrzanym do temperatury 170OC. Pierogi można także podgrzać w opiekaczu.


 
Zamrożone pierogi powinno się przechowywać nie dłużej niż 3 miesiące.