Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

Bośnia i Hercegowina - praktyczne wskazówki

Bośnia i Hercegowina - praktyczne wskazówki

Bośnia i Hercegowina - praktyczne wskazówki

W Bośni nie spotkaliśmy hotelu z bezglutenowym menu, jednak osoba chora na celiakię bez problemu da sobie radę wybierając hotel bez diety (od 4****), ale z bogatym menu, live cooking i/lub grillem.

Na śniadanie zwykle są serwowane białe i żółte sery oraz jajka, ale trzeba mieć bezglutenowe pieczywo.
Bezglutenowe menu rzadko spotyka się też w restauracjach, jednak sposób przygotowywania potraw (grillowanie, stosowanie naturalnych przypraw) gwarantuje dostateczny poziom bezpieczeństwa - oczywiście wskazane jest poinformowanie personelu o ostrożności w przygotowaniu dania.

Produkty bezglutenowe powinny posiadać opis "bez glutena/без глутена" (bezglutenowy) – warto wydrukować przed wyjazdem. W identyfikacji bezglutenowej żywności pomogą też różne znaki graficzne nawiązujące do symbolu przekreślonego kłosa.