Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

Czy chory na celiakię może spożywać piwo?

Czy chory na celiakię może spożywać piwo?

Czy chory na celiakię może spożywać piwo?

Ogólnodostępne piwo nie powinno być spożywane przez osoby chore na celiakię, gdyż do jego produkcji używa się składnika zabronionego w diecie bezglutenowej, tj. słodu jęczmiennego (lub pszenicznego). Także zestawienia z klasyfikacją żywności pod kątem glutenu zaliczają ogólnodostępne piwo do wyrobów zabronionych w diecie bezglutenowej*).
Na rynku można jednak spotkać piwo bezglutenowe, a więc specjalne piwo adresowane do osób chorych na celiakię. Piwo bezglutenowe,  to piwo:
- wytwarzanie na bazie słodu ze zbóż bezglutenowych takich jak proso, ryż, sorgo, gryka czy też kukurydza
- produkowane na bazie słodu jęczmiennego, ale poddane dodatkowej obróbce, w wyniku której produkt – pomimo zawartości słodu jęczmiennego – spełnia normy dla żywności bezglutenowej, tj. zawiera nie więcej niż 20 ppm glutenu.

Oferta bezglutenowych piw z roku na rok jest coraz szersza i obecnie obejmuje piwa bezglutenowe jasne, piwa bezglutenowe ciemne oraz piwa bezglutenowe smakowe.