Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.
Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius) stanowi zbiór przyjętych w skali międzynarodowej norm żywności, kodeksowych praktyk, zaleceń i wytycznych wykorzystywanych przez urzędowe służby kontroli, przemysł rolno-spożywczy oraz środowiska naukowe.
Kodeks Żywnościowy w zmodyfikowanym w 2008 roku standardzie 118 - 1979 KODEKS ŻYWNOŚCIOWY DLA ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH SPECJALNEGO PRZEZNACZENIA DIETETYCZNEGO DLA OSÓB Z NIETOLERANCJĄ GLUTENU [CODEX STANDARD FOR FOODS FOR SPECIAL DIETARY USE FOR PERSONS INTOLERANT TO GLUTEN] prezentuje między innymi: definicję żywności bezglutenowej, definicję żywności o bardzo niskiej zawartości glutenu, definicję glutenu oraz wskazuje metodę oznaczania glutenu.
Zgodnie ze standardem żywnością bezglutenową jest żywność:
Kodeks żywnościowy wszystkie szkodliwe dla chorych na celiakię prolaminy określa wspólnym terminem gluten i definiuje gluten jako frakcję białka znajdującą się w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie lub w ich odmianach krzyżowych oraz pochodne takiej frakcji białka, których to frakcji i pochodnych niektóre osoby nie tolerują oraz które to frakcje i pochodne nie rozpuszczają się w wodzie ani roztworze chlorku sodu 0,5 M.
Zgodnie z ustaleniami Komitetu Żywnościowego zalecaną metodą oznaczania gliadyny jest metoda immunoenzymatyczna ELISA MENDEZ R5.
DO POBRANIA
CODEX STANDARD 118 - 1979 CODEX STANDARD FOR FOODS FOR SPECIAL DIETARY USE FOR PERSONS INTOLERANT TO GLUTEN - wersja z 2015 roku
Strona Komitetu Żywnościowego www.fao.org