Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

FAQ (odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania)

FAQ - odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania

Masz pytanie dotyczące diety bezglutenowej lub żywności bezglutenowej - napisz: dietetyk@dietabezglutenowa.pl

Czytaj więcej

Czy produkty posiadające w składzie skrobię pszenną są bezpieczne w diecie bezglutenowej?

Czy osoba stosująca dietę bezglutenową może spożywać produkty posiadające w składzie skrobię pszenną?

Czytaj więcej

Skąd się bierze gluten w lodach?

Skąd się bierze gluten w lodach i sorbetach?

Czytaj więcej

Dlaczego należy analizować etykiety – część I

Dlaczego przy każdym zakupie należy sprawdzać informacje podawane na opakowaniu lub etykiecie produktu?

Czytaj więcej

Czy każdy cukier jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Klasyczny cukier tak, ale…

Czytaj więcej

Czy tapioka jest bezpieczna dla chorych na celiakię?

Tak i warto ją wprowadzić do „bezglutenowej kuchni”

Czytaj więcej

Czy chory na celiakię może spożywać piwo?

Tak, ale tylko piwo oznaczone jako bezglutenowe…

Czytaj więcej

Czy chory na celiakię może spożywać kuskus?

Nie, ale…

Czytaj więcej

Czy surimi jest bezpieczne dla chorych na celiakię?

Surimi może zawierać i niestety często zawiera gluten…

Czytaj więcej

Czy topinambur jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Tak i warto włączyć go do swojej diety…

Czytaj więcej

Czy chory na celiakię może spożywać frytki?

Domowe tak, ale…

Czytaj więcej

Czy wyroby z chleba świętojańskiego są bezpieczne w diecie bezglutenowej?

Tak, ale…

Czytaj więcej

Czy sos sojowy jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Tak, jeżeli posiada opis słowny „produkt bezglutenowy”.