Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

FAQ (odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania)

FAQ - odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania

Masz pytanie dotyczące diety bezglutenowej lub żywności bezglutenowej - napisz: dietetyk@dietabezglutenowa.pl

Czytaj więcej

Jak zamrażać bezglutenowe ciasta?

Czy można zamrażać bezglutenowe ciasta? Jak zamrażać bezglutenowe ciasta?

Czytaj więcej

Czy (lody) dondurma są bezglutenowe?

Czy w Turcji można bezpiecznie delektować się deserem dondurma?

Czytaj więcej

Czy bezglutenowe pierogi zamrażać przed czy po gotowaniu?

Klasyczne pierogi gotowane powinno się zamrażać przed ugotowaniem, ale…

Czytaj więcej

Czy popcorn jest bezpieczny w diecie bezglutenowej?

Czy osoba chora na celiakię może bezpiecznie spożywać popcorn?

Czytaj więcej

Czy każda mąka na bazie bezglutenowego zboża, orzechów oraz roślin strączkowych jest bezwzględnie bezglutenowa?

Kupując mąki z bezglutenowych zbóż, orzechów oraz roślin strączkowych należy wybierać wyłącznie mąki oznaczone jako bezglutenowe.

Czytaj więcej

Czy naczynia, sztućce oraz słomki jednorazowe mogą zawierać gluten?

Niestety tak.

Czytaj więcej

Czy opłatek wigilijny zawiera gluten?

Jaki opłatek jest bezpieczny dla osób chorych na celiakię?

Czytaj więcej

Dlaczego nie każdy owies jest bezglutenowy?

Czy owies jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Czytaj więcej

Czy produkt bezglutenowy musi być certyfikowany?

Czy chorzy na celiakię muszą kupować wyłącznie produkty certyfikowane?

Czytaj więcej

Czy kupować wypieki deklarowane jako bezglutenowe na targowiskach?

Czy bezglutenowe wypieki sprzedawane na targowiskach są bezpieczne dla chorych na celiakię?

Czytaj więcej

Skąd się bierze gluten w wędlinach?

Dlaczego chory na celiakię powinien kupować wędliny oznaczone jako „produkt bezglutenowy”?

Czytaj więcej

Czy owoc drzewa bochenkowego jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Czy można bezpiecznie spożywać owoce jackfruit (dżakfrut)?