Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

FAQ (odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania)

FAQ - odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania

Masz pytanie dotyczące diety bezglutenowej lub żywności bezglutenowej - napisz: dietetyk@dietabezglutenowa.pl

Czytaj więcej

Czy opłatek wigilijny zawiera gluten?

Jaki opłatek jest bezpieczny dla osób chorych na celiakię?

Czytaj więcej

Dlaczego nie każdy owies jest bezglutenowy?

Czy owies jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Czytaj więcej

Czy produkt bezglutenowy musi być certyfikowany?

Czy chorzy na celiakię muszą kupować wyłącznie produkty certyfikowane?

Czytaj więcej

Czy kupować wypieki deklarowane jako bezglutenowe na targowiskach?

Czy bezglutenowe wypieki sprzedawane na targowiskach są bezpieczne dla chorych na celiakię?

Czytaj więcej

Skąd się bierze gluten w wędlinach?

Dlaczego chory na celiakię powinien kupować wędliny oznaczone jako „produkt bezglutenowy”?

Czytaj więcej

Czy owoc drzewa bochenkowego jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Czy można bezpiecznie spożywać owoce jackfruit (dżakfrut)?

Czytaj więcej

Czy słód jęczmienny jest bezpieczny w diecie bezglutenowej?

Czy osoba stosująca dietę bezglutenową może spożywać produkty posiadające w składzie słód jęczmienny?

Czytaj więcej

Czy maniok jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Tak, zarówno maniok jak i wytwarzane na jego bazie produkty: mąka kassawa oraz tapioka...

Czytaj więcej

(Produkt) bezglutenowy, ale NIE dla chorych na celiakię?

Czy produkt oznaczony jako bezglutenowy może być nie zalecany (zabroniony) dla chorych na celiakię?

Czytaj więcej

Skąd się bierze gluten w przyprawach?

Dlaczego chory na celiakię powinien kupować przyprawy oznaczone jako bezglutenowe?

Czytaj więcej

Czy kupować produkty posiadające w składzie „skrobię”?

Czy osoba stosująca dietę bezglutenową może spożywać produkty posiadające w składzie skrobię bez podania roślinnego pochodzenia skrobi?

Czytaj więcej

Czy młody jęczmień jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Zgodnie z definicją żywności bezglutenowej jęczmień jest zbożem zabronionym w diecie bezglutenowej, ale „młody jęczmień” stanowi wyjątek…