Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.

Adres do korespondencji
85-950 Bydgoszcz 1
skrytka pocztowa nr 76

Śledź nas

FAQ (odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania)

FAQ - odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania

Masz pytanie dotyczące diety bezglutenowej lub żywności bezglutenowej - napisz: dietetyk@dietabezglutenowa.pl

Czytaj więcej

Czy maniok jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Tak, zarówno maniok jak i wytwarzane na jego bazie produkty: mąka kassawa oraz tapioka...

Czytaj więcej

Czy tapioka jest bezpieczna dla chorych na celiakię?

Tak i warto ją wprowadzić do „bezglutenowej kuchni”

Czytaj więcej

Czy słód jęczmienny jest bezpieczny w diecie bezglutenowej?

Czy osoba stosująca dietę bezglutenową może spożywać produkty posiadające w składzie słód jęczmienny?

Czytaj więcej

Czy popcorn jest bezpieczny w diecie bezglutenowej?

Czy osoba chora na celiakię może bezpiecznie spożywać popcorn?

Czytaj więcej

Czy wyroby z chleba świętojańskiego są bezpieczne w diecie bezglutenowej?

Tak, ale…

Czytaj więcej

Czy surimi jest bezpieczne dla chorych na celiakię?

Surimi może zawierać i niestety często zawiera gluten…

Czytaj więcej

Czy chory na celiakię może spożywać kuskus?

Nie, ale…

Czytaj więcej

Czy (lody) dondurma są bezglutenowe?

Czy w Turcji można bezpiecznie delektować się deserem dondurma?

Czytaj więcej

Skąd się bierze gluten w lodach?

Skąd się bierze gluten w lodach i sorbetach?

Czytaj więcej

Czy naczynia, sztućce oraz słomki jednorazowe mogą zawierać gluten?

Niestety tak.

Czytaj więcej

Czy topinambur jest bezpieczny dla chorych na celiakię?

Tak i warto włączyć go do swojej diety…

Czytaj więcej

Czy chory na celiakię może spożywać frytki?

Domowe tak, ale…