Skąd się bierze gluten w lodach?
Szczególnie popularne latem są mrożone desery - lody oraz sorbety. Lody, czyli deser z masy mlecznej (z dodatkami) dawniej wytwarzało się na bazie bezglutenowych składników, tj. mleka, śmietany, jajek, cukru oraz dodatków, np. owoców i bakalii. Także sorbety dawniej wytwarzało się na bazie owoców, cukru i wody.
Dziś tradycyjny sposób wytwarzania lodów oraz sorbetów należy do rzadkości. Lody oraz sorbety, które obecnie spotykamy w sklepach oraz lodziarniach wytwarzane są na bazie specjalnych, gotowych zamienników, w tym baz do produkcji lodów (uniwersalnych koncentratów wiążących do produkcji lodów w postaci past, płynów lub proszku) oraz innych składników takich jak emulgatory, stabilizatory, gotowe dodatki (najczęściej pasty) smakowe oraz inne dodatki (poprawiające „kremistość” i „gałkowanie” lodów, a także wydłużające czas przechowywania lodów w kuwetach). Korzystanie z gotowych zamienników dotyczy to również lodów sprzedawanych pod nazwami: prawdziwe, tradycyjne, rzemieślnicze czy też naturalne, gdyż prawo nie precyzuje sposobu ich wytwarzania. Także sorbety wytwarzane są na bazie gotowych zamienników w postaci baz i past smakowych.
Cześć specjalnych składników służących do produkcji lodów oraz sorbetów, to wyroby bezglutenowe (dotyczy to głównie produktów sprowadzanych z Włoch), ale niestety, nie wszystkie. Niektóre z wymienionych wyżej składników używanych do produkcji lodów oraz sorbetów zawierają gluten, stąd zarówno lody, jak i sorbety mogą zawierać gluten.
Osoby będące na diecie bezglutenowej powinny zatem spożywać lody oraz sorbety oznaczone jako bezglutenowe, czyli zawierające opis słowny "produkt bezglutenowy".
W Polsce od wielu lat dostępne są lody oraz sorbety oznaczone jako bezglutenowe. Dostępne są również bezglutenowe wafelki do lodów oraz koncentraty do przygotowania lodów w domu.
Deklarowane jako bezglutenowe lody serwowane są także w lodziarniach. W przypadku lodów serwowanych w lodziarniach, które nie posiadają deklaracji "bezglutenowości" (np. w postaci udostępnianych klientom certyfikatów badań) zalecamy zachować ograniczone zaufanie.
Dziś tradycyjny sposób wytwarzania lodów oraz sorbetów należy do rzadkości. Lody oraz sorbety, które obecnie spotykamy w sklepach oraz lodziarniach wytwarzane są na bazie specjalnych, gotowych zamienników, w tym baz do produkcji lodów (uniwersalnych koncentratów wiążących do produkcji lodów w postaci past, płynów lub proszku) oraz innych składników takich jak emulgatory, stabilizatory, gotowe dodatki (najczęściej pasty) smakowe oraz inne dodatki (poprawiające „kremistość” i „gałkowanie” lodów, a także wydłużające czas przechowywania lodów w kuwetach). Korzystanie z gotowych zamienników dotyczy to również lodów sprzedawanych pod nazwami: prawdziwe, tradycyjne, rzemieślnicze czy też naturalne, gdyż prawo nie precyzuje sposobu ich wytwarzania. Także sorbety wytwarzane są na bazie gotowych zamienników w postaci baz i past smakowych.
Cześć specjalnych składników służących do produkcji lodów oraz sorbetów, to wyroby bezglutenowe (dotyczy to głównie produktów sprowadzanych z Włoch), ale niestety, nie wszystkie. Niektóre z wymienionych wyżej składników używanych do produkcji lodów oraz sorbetów zawierają gluten, stąd zarówno lody, jak i sorbety mogą zawierać gluten.
Osoby będące na diecie bezglutenowej powinny zatem spożywać lody oraz sorbety oznaczone jako bezglutenowe, czyli zawierające opis słowny "produkt bezglutenowy".
W Polsce od wielu lat dostępne są lody oraz sorbety oznaczone jako bezglutenowe. Dostępne są również bezglutenowe wafelki do lodów oraz koncentraty do przygotowania lodów w domu.
Deklarowane jako bezglutenowe lody serwowane są także w lodziarniach. W przypadku lodów serwowanych w lodziarniach, które nie posiadają deklaracji "bezglutenowości" (np. w postaci udostępnianych klientom certyfikatów badań) zalecamy zachować ograniczone zaufanie.