Cypr (południowy) - praktyczne wskazówki
Na Cyprze jest stosunkowo niewielka oferta hoteli zapewniających dietę bezglutenową, jednak osoba chora na celiakię bez problemu da sobie radę wybierając hotel bez diety (od 4****), ale z bogatym menu, live cooking i/lub grillem.
Na śniadanie jest duża oferta białych serów i możliwość komponowania własnych sałatek, ale trzeba zabrać ze sobą bezglutenowe pieczywo.
Bezglutenowe menu rzadko spotyka się też w restauracjach, jednak sposób przygotowywania potraw (grillowanie, stosowanie naturalnych przypraw) gwarantuje dostateczny poziom bezpieczeństwa - oczywiście wskazane jest poinformowanie personelu o ostrożności w przygotowaniu dania.
Podstawowe bezglutenowe produkty spotkać można w marketach (pieczywo). Poza tym w małych sklepikach można nabyć lody (głównie sorbety) opisane jako bezglutenowe. Wybór wędlin bardzo ubogi, ale za to jest szeroka oferta bezpiecznych w diecie serów białych. Ceny bezglutenowych (specjalistycznych) produktów na Cyprze są wyższe niż w Polsce, więc warto zabrać ze sobą zapas pieczywa i ciastek najlepiej cały pobyt.
Produkty bezglutenowe powinny posiadać opis "χωρίς γλουτένη" (bezglutenowy) – warto wydrukować przed wyjazdem. W identyfikacji bezglutenowej żywności pomogą też różne znaki graficzne nawiązujące do symbolu przekreślonego kłosa.
Na śniadanie jest duża oferta białych serów i możliwość komponowania własnych sałatek, ale trzeba zabrać ze sobą bezglutenowe pieczywo.
Bezglutenowe menu rzadko spotyka się też w restauracjach, jednak sposób przygotowywania potraw (grillowanie, stosowanie naturalnych przypraw) gwarantuje dostateczny poziom bezpieczeństwa - oczywiście wskazane jest poinformowanie personelu o ostrożności w przygotowaniu dania.
Podstawowe bezglutenowe produkty spotkać można w marketach (pieczywo). Poza tym w małych sklepikach można nabyć lody (głównie sorbety) opisane jako bezglutenowe. Wybór wędlin bardzo ubogi, ale za to jest szeroka oferta bezpiecznych w diecie serów białych. Ceny bezglutenowych (specjalistycznych) produktów na Cyprze są wyższe niż w Polsce, więc warto zabrać ze sobą zapas pieczywa i ciastek najlepiej cały pobyt.
Produkty bezglutenowe powinny posiadać opis "χωρίς γλουτένη" (bezglutenowy) – warto wydrukować przed wyjazdem. W identyfikacji bezglutenowej żywności pomogą też różne znaki graficzne nawiązujące do symbolu przekreślonego kłosa.