Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos"
KRS: 0000345184
Stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej.
Dieta bezglutenowa jest dietą eliminacyjną i – jak sama nazwa wskazuje – polega na wyłączeniu z pożywienia pokarmów zawierających gluten.
Zgodnie z obowiązującymi definicjami żywności bezglutenowej osoba będąca na diecie bezglutenowej powinna ze swojego jadłospisu usunąć wszystkie pokarmy zawierające pszenicę, żyto, jęczmień i owies*).
Poza wykluczeniem z pożywienia glutenu osoby chore na celiakię podlegają tym samym zasadom żywienia, co osoby zdrowe. Zatem dieta osoby chorej na celiakię powinna być odpowiednio zbilansowana i spełniać wszystkie zasady racjonalnego żywienia, czyli dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, witamin oraz makro i mikroelementów.
Ponadto spoglądając na problem diety bezglutenowej z punktu widzenia jej akceptacji, należy podkreślić, iż posiłki osób będących na diecie bezglutenowej nie powinny odbiegać od posiłków osób zdrowych. Zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży chorych na celiakię, które pragną spożywać te same produkty i potrawy co ich zdrowi rówieśnicy, a więc pizzę, zapiekanki, hamburgery, gofry, rurki z kremem, pączki, drożdżówki itp. i mogą je spożywać, tylko że w bezglutenowej wersji.
Więcej informacji o diecie bezglutenowej znajdziesz na kolejnych stronach naszego poradnika: